Начало » Производство по нотификация и одобряване на една концентрация

Производство по нотификация и одобряване на една концентрация

Европейската комисия като орган по защита на конкуренцията в ЕС  трябва да бъде уведомена за всяко сливане с европейско измерение преди неговото прилагане. Предприятията могат да се свържат с Европейската комисия предварително, за да обсъдят как най-добре да подготвят своята нотификация. Комисията е приела различни видове образци, чрез които предприятията могат да я нотифицират за техните сливания, в зависимост от сложността на операцията. Ако сливащите се предприятия не работят на същия или свързани пазари или ако имат много малки пазарни дялове, които не достигат определени прагове за пазарен дял, то сливането обикновено няма да доведе до значителни проблеми с конкуренцията, поради което оценката на неговите последици за пазара се извършва по опростена процедура, включваща рутинна проверка. Ако обаче пазарните дялове на предприятията надхвърлят тези прагове за пазарен дял, то Европейската комисия следва да извърши пълно разследване и по-задълбочена проверка. Информация за всяко ново уведомление се публикува на уебсайта на Европейската комисия и в Официалния вестник на ЕС, което позволява на всички заинтересовани страни да изпратят на Европейската комисия коментари относно сливането.

Решенията на Европейската комисия, с които се одобряват или забраняват концентрации  подлежат на съдебен контрол от  Общия съд на ЕС.

Използваме бисквитки, за да Ви осигурим най - пълноценно преживяване на нашия уеб сайт. За повече подробности прочетете нашата политика на поверителност Виж още
Приемам
Отказвам