На 4 март 2024 г. Европейската комисия наложи глоба от над 1,8 милиарда евро на Apple за злоупотреба с господстващото си положение на пазара за разпространение на приложения за стрийминг на музика на потребители на iPhone и iPad чрез своя App Store. Комисията установи, че Apple е наложила ограничения върху разработчиците на приложения, като им е попречила да информират потребителите за алтернативни и потенциално по-евтини музикални абонаментни услуги, налични извън App Store, нарушавайки антитръстовите правила на ЕС.

Контролът на Apple върху App Store му позволява да диктува правила и условия за разработчиците, които искат да достигнат до потребителите на iOS в Европейското икономическо пространство. Разследването разкри, че разпоредбите на Apple забраняват на разработчиците на приложения да информират потребителите за разликите в цените между абонаментите в приложението и тези, налични другаде, както и да предоставят връзки към външни опции за абонамент. Счита се, че тази практика създава нелоялни търговски условия, нарушавайки член 102, буква а) от Договора за функционирането на Европейския съюз.

Констатациите на Комисията показват, че действията на Apple в продължение на почти десетилетие може да са довели до по-високи цени за абонаменти за стрийминг на музика както за разработчиците, така и за потребителите на iOS. Това потенциално може да проправи пътя за граждански искове за обезщетение, ако решението бъде потвърдено. В допълнение към глобата, Комисията нареди на Apple да премахне разпоредбите и да се въздържа от участие в подобни практики в бъдеще.

Първоначалната глоба, изчислена въз основа на различни фактори, включително продължителността и тежестта на нарушението, общия оборот на Apple и пазарната капитализация, възлиза на 40 милиона евро. Европейската Комисия обаче добави допълнителна еднократна сума от 1,8 милиарда евро, за да се гарантира възпиращ ефект, което доведе до обща глоба от 1,84 милиарда евро. Това безпрецедентно увеличение беше счетено за необходимо от Комисията, за да се гарантира, че глобата е пропорционална на глобалните приходи на Apple и да се постигне възпиращ ефект.

С прессъобщението може да се запознаете тук

Използваме бисквитки, за да Ви осигурим най - пълноценно преживяване на нашия уеб сайт. За повече подробности прочетете нашата политика на поверителност Виж още
Приемам
Отказвам